Jak zamrazit hlívu

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus (Jacq.) se na našich zahradách pěstuje stále častěji. Je to jedlá dřevokazná houba patřící do čeledi hlívovitých, takže není divu, že jí ke spokojenosti stačí jen staré dřevo a a trochu toho stínu.

Zamrazte si hlívu správně

Pro začátek se soustřeďte na výběr zdravých plodnic. Všechny poškozené, zkažené nebo jakkoliv „podezřelé“ musí být odstraněny. Vybrané vzorky dobře očistěte od všech nečistot pod tekoucí vodou. Udělejte to rychle. Nezapomínejte totiž na to, že houbou dokážou velmi rychle absorbovat vlhkost. Ani namáčení tedy nebude vhodné.

Stačí rozdělit na porce a zamrazit

Pokud je to jen trochu možné, pak očištěné houby už nijak nekrájejte ani jinak neupravujte. Jen je narovnejte do vhodných vaniček nebo třeba do plastových sáčků a uložte do mrazáku. Mrazte spíše menší množství, abyste vždy mohli odebírat jednotlivé porce. A všeobecně platí, že houby vydrží v mrazáku přibližně rok, poté už ztrácí své cenné chuťové vlastnosti.

Hlívu můžete i předvařit

Pokud si chcete do mrazáku uložit „polotovar“, vhodný k okamžitému použití, pak hlívu přece jen nakrájejte a 5-7 minut povařte ve vroucí vodě. Poté ji nechte okapat a zamrazte výše popsaným způsobem. Myslete však na to, že po rozmrazení budou chutnat trochu jinak, než jste nejspíš zvyklí.

Přečtěte si:  Jak zajistit vašemu kávovaru dlouhou životnost? Jedině pravidelnými servisy od zkušených odborníků

Mražení vás o vitamíny nepřipraví

Když se řekne hlíva, vybavíme si především opravdu komplexní sadu vitamínů B, důležitých pro naši imunitu. A samozřejmě také betaglukany. Ale v hlívě najdeme také mnohé další cenné látky. V jejich řadě stojí známý antioxidant vitamín C. A zapomenout bychom neměli ani na minerální prvky. Konzumace hlívy vám dodá především:

  • železo,
  • hořčík,
  • sodík,
  • vápník,
  • fosfor,
  • draslík,
  • selen
  • a zinek.

Pokud bychom si vyrobili extrakt z hlívy ústřičné pak bychom v něm našli rovněž velmi účinnou látku nazývanou pleuran. Ta se však mražením spíše ničí, takže s ním tedy nepočítejte. A co vlastně umí? Podle nejnovějších průzkumů se může podílet na léčbě některých nádorů. Naopak známý beta-glukan se mražením vůbec nemění. Jeho největší předností je to, že zlepšuje imunitu našeho těla.

Mražení hlívy umožní pravidelnou konzumaci

Houby nejme zvyklí jíst tak často, jak by to bylo třeba. A to je rozhodně škoda. Pokud si totiž dopřejeme alespoň ob den stogramovou porci, skvěle se postará o snížení hladiny cukru a také cholesterolu. Diabetici ocení také postupné zlepšení celkového stavu cév (pokud tedy trpí aterosklerózou, což je pří cukrovce častá komplikace). Ve hře je především ergothionein, což je opět velmi cenný antioxidant, který se však v žádném případě neztrácí prostřednictvím mražení nebo vaření. Z tohoto úhlu pohledu bude tedy zamražená houba zcela plnohodnotná.

Přidej komentář

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search