Jak zabránit unikání mléka z hrnce

Nechcete stále drhnout sporák od uniklé tekutiny? Vyzkoušejte jednoduchý trik, který přesně tomuto nežádoucímu procesu zabrání. Budete k tomu potřebovat jen věc, kterou běžně najdete doma.

Na hrnec položte dřevěnou vařečku

Celý princip je opravdu velmi jednoduchý. Na nádobu, ve které vaříte rýži, brambory nebo třeba mléko polože vařečku. Můžete ji také vložit dovnitř tak, aby velká část vykukovala ven (s malou vařečkou to zkrátka a dobře fungovat nebude).

Tento trik ve své kuchyni uplatníte hned dvěma způsoby

Za prvé – suché dřevo velmi účinně destabilizuje bubliny vycházejí z vody ve chvíli, kdy s ním přijdou do kontaktu. Kypící vroucí voda tedy opět ustupuje a nehrozí její vykypění. Navíc nesmíme zapomenout na to, že bubliny a pěna jsou vlastně téměř ze sta procent tvořeny vroucí vodou, která je jednoduše do tohoto tvaru naplněna párou. Pokud tedy přijdou do kontaktu s jakýmikoliv předměty (jako je třeba vařečka) jejichž teplota je nižší než 100 stupňů Celsia, bude to pro ně mít fatální následky. Vzniklá pára totiž jednou zhoustne a opravdu často se téměř vzápětí změní na kapalinu. To pět zabrání kypění.

Jaké jsou nedostatky tohoto triku

I když jde o naprosto vynikající řešení, nelze ho používat příliš dlouho. Má totiž také některé svoje dílčí nedostatky, jak už to koneckonců u podobných triků bývá. Když se totiž použitá vařečka po chvíli zahřeje, nebude už její působení patrné. A voda z hrnce vzkypí bez ohledu na to, zda na hrnci leží nebo ne.

Přečtěte si:  Jak efektivně zhubnou? Vyzkoušejte melounovou dietu

A zapomeňte i na kovovou lžíci nebo třeba naběračku protože tyto předměty nemají v tomto ohledu vůbec žádný účinek. Ba právě naopak. Z hodin fyziky si možná pamatujete, že kovy vedou teplo mnohem rychleji, takže proces vzkypění spíše urychlují.

Myslete rovněž na to, že pokud ponecháte vařečku na hrnci příliš dlouho nebo ji ke stejnému účelu budete používat opravdu často, pak se kvůli vlhkosti, kterou během tohoto procesu nasaje, nevyhnutelně ohne. A s tím už nelze dělat vůbec nic. Nijak ji tedy nenarovnáte ani nic podobného.

Pomoci může i vhodný tuk

Ale vložení dřevěného kuchyňského náčiní není ani zdaleka jedinou možností. Pomoci vám může i dobře vybraný tuk. Používá se opravdu jednoduše. Stačí s ním vymazat vnitřní okraje hrnce a uvidíte, že vám už žádná tekutina nevzkypí ani nevyteče. Hodí se třeba máslo, sádlo nebo obyčejný olej. Musíte si však dát pozor na to, aby byl důkladně obmazán opravdu celý okraj. Pokud nějaké místečko vynecháte, pak si voda nebo jiná tekutina najdou únik právě tudy a pracnému drhnutí sporáku se stejně nevyhnete.

Druh tuku vybírejte podle jídla, které vaříte. Na ta sladká, jako je například krupicová kaše, se hodí jen máslo nebo kokosový tuk. Jiné druhy by negativně ovlivnily jejich chuť.

Cows Cattle Bovine Farm Barn  - antonytrivet / Pixabay

Jak zabránit unikání mléka z hrnce

Přidej komentář

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search