Jak si připravit trnkový čaj
Obsah článku
Trnka obecná (Prunus spinosa L.) je v lidové medicíně známá už po staletí. Používají se především její plody, ale také květy nebo kůra. Čaj se však z každé části připravuje odlišně.
Čaj ze sušených trnek
Používá se asi nejčastěji, bývá totiž nejsnáze dostupný. Trnky totiž, podobně jako borůvky, účinně působí proti průjmu a dalším obtížím zažívacího traktu. Svůj podíl na tom mají především třísloviny. Ty se rozpouštějí ve střevech a při kontaktu s jejich sliznicí rychle vytvoří nepropustný film. A to je dobře, protože je ochrání před dráždivými látkami a dalšími faktory, které způsobují průjem. Zpomalují také pohyby střev a pyšní se protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Třísloviny se dokážou navázat na bakterie a neutralizují je. A v neposlední řade se toto divoké ovoce doporučuje také starším lidem a dětem, kteří trpí chronickou gastroenteritidou spojenou s nadměrným kvašením.
Na čaj ze sušených trnek budete potřebovat:
- 1 polévkou lžíci sušených plodů
- 1 šálek vody
Trnky zalijte ve vhodném hrnci vodu a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, vařte ještě pět minut, poté stáhněte z plamene a nechte 10 minut odpočívat. Přeceďte a vypijte (možné je sníst i samotné trnky, nedoporučujeme to však osobám s citlivým zažíváním).
Nálev ze sušených květů trnky
Květy trnky jsou známé především tím, že uklidňují záněty v močových cestách. Používají se tedy zejména při léčbě urolithiázy, při zánětu ledvin nebo při chorobách močového měchýře a močové trubice. A nesmíme zapomenout ani na jejich předepisování při oligurii, protože působí močopudně. V lidovém léčitelství jde rovněž o prostředek „čistící krev“ – díky cenným flavonoidům v okvětních plátcích totiž urychlují odstraňování odpadních látek močí. Nálev ze sušených květů trnky se proto doporučuje i pro podpoření účinků různých očistných diet. A jako poslední nám květy trnky nabídnou i mírný projímavý účinek.
Budete potřebovat:
- 1 čajovou lžičku sušených trnkových květů
- 1 šálek vody
Tento nálev vařit nemusíte. Květy trnky stačí přelít horkou vodou a 10 minut počkat, dokud se nevylouhují, jakmile je hotovo, čaj sceďte a vypijte. Jednou denně bohatě stačí.
Odvar ze sušené trnkové kůry
Kůra z trnky se používá především při onemocněních močové soustavy a žaludku, a to díky jejímu relaxačnímu účinku na stěny žaludku a hladké svalstvo našeho trávicího traktu. Ovšem uplatní se i jako velmi účinné projímadlo nebo ve správném dávkování jako lék na průjem.
Budete potřebovat:
- 1 polévkou lžíci trnkové kůry (zarovnanou)
- 1 šálek vody
Aby trnková kůra všechny prospěšně působící látky uvolnila, je třeba ji jako první povařit. Zalijte ji tedy vodou v hrnci a deset minut vařte. Nechte ještě 5 minut stát, přeceďte a vypijte. Nic dalšího není třeba.