Svěřenské fondy jako nástroj pro plánování dědictví 

Svěřenský fond představuje bezpečný a flexibilní nástroj pro ochranu majetku. Proto se stále častěji využívá i při řešení dědictví. Ve kterých případech najde uplatnění a jak se zakládá?

Co je svěřenský fond?

Svěřenský fond představuje soubor majetku, který je vyčleněn ke zvláštnímu účelu. Tento majetek nemá právní subjektivitu. Je držený a spravovaný jmenovanou osobou ve prospěch obmyšleného, zůstává tedy anonymní a samostatný.

Což v praxi znamená, že je vyčleněn z majetku toho, kdo svěřenský fond vytvořil. Fondy se mohou zakládat za účelem veřejným anebo soukromým. V takovém případě je jejich činnost směrována ve prospěch určité osoby či určeného okruhu lidí. Tyto osoby se nazývají beneficienti nebo osoby obmyšlené.

Osobou obmyšlenou může být fyzická nebo právnická osoba, ale také třeba i zvíře. Pakliže není obmyšlený určen, což podmínkou není, může jmenovat zakladatel i osobu, které přísluší vykonávat právo dohledu v zájmu obmyšleného.

Obmyšlený může získat sám majetek, případně pouze pobírá užitky, příjmy či jiné plody daného svěřenského fondu. A to v souladu s jeho podmínkami, tak, jak byly sepsány do statutu. V tomto případě však s jeho podstatou nemůže žádným způsobem nakládat.

Jaké jsou výhody svěřenského fondu v rámci dědictví

Svěřenský fond lze založit ještě za života, a to smlouvou. Za těchto podmínek je nezbytné vydání statutu ve formě veřejné listiny, tedy notářského zápisu. Dále může dále vzniknout až úmrtím zakladatele. V takovém případě se majetek vyčleňuje až pořízením pro případ smrti, a to závětí, dědickou smlouvou či dovětkem.

Celý proces zakládání není úplně jednoduchý, proto je zcela na místě se poradit s odborníky. Kromě zakládací listiny je dále nutné vytvořit i jeho statut. Jde o klíčový dokument, jemuž je podřízeno kompletní fungování fondu, a proto je potřeba mu věnovat řádnou péči.

Přečtěte si:  PrimaPol je spolehlivým dodavatelem hutních materiálů a plastů

Proto by měl obsahovat nejméně tyto náležitosti:

  • označení svěřenského fondu
  • označení majetku, který tvoří svěřenský fond při jeho vzniku
  • vymezení účelu
  • podmínky pro plnění ze svěřenského fondu
  • údaj o době trvání svěřenského fondu; není-li uvedeno, platí, že fond byl zřízen na dobu neurčitou
  • má-li být ze svěřenského fondu plněno určité osobě jako obmyšlenému, určení této osoby nebo způsobu, jak bude obmyšlený určen
  • počet svěřenských správců a způsob jejich jednání

Jaké jsou výhody svěřenského fondu při správě dědictví

Specifičnost majetku ve svěřenském fondu se promítá také do dědictví. Dotčený majetek přestává být jeho předmětem. Což znamená, že se nemusí zohledňovat neopomenutelní dědicové, povinné díly, přechod dluhů a závazků a další principy dědického řízení.

Do svěřenského fondu se tak zpravidla majetek vkládá jednoduše ve chvíli, kdy má jeho vlastník jisté pochybnosti o tom, jak by s ním následně, až to nebude moci sám ovlivnit, mohlo být naloženo. A to například proto, že dědici vedou příliš nevázaný život nebo hrozí problémy v případě rozvodu.

Typicky se tento institut využívá také v okamžiku, kdy je oním majetkem, o němž se rozhoduje, obchodní společnost. Její stávající vlastník ji mnohdy nemá komu předat, jelikož potomci o tento akt nemají zájem anebo jednoduše nedisponují adekvátním vzděláním, znalostmi či zkušenostmi.

Zakladatel svěřenského fondu tedy má možnost ještě za svého života zcela přesně určit, co se s jeho majetkem posléze stane. Tedy určuje, co a komu připadne, eventuálně i za jakých podmínek budou moct dědici majetek obdržet.

A to včetně případných následků v případě porušení povinností ze strany beneficientů. Svěřenský fond proto jednoznačně představuje velmi efektivní nástroj pro správu majetku. Chcete vědět víc? Nezávazně to s námi proberte na – Parkerhill.cz.

 

Přidej komentář

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search