5 tipů, které vám pomůžou s výběrem průmyslové podlahy

Podlahy v průmyslových provozech čelí velkému mechanickému, chemickému i teplotnímu namáhání, takže samotný betonový povrch obvykle nestačí – musíte na něj nanést také odolnou nášlapnou vrstvu – stěrku. Jak vybrat tu nejvhodnější pro váš provoz?

1. Určete si míru zatížení

Jinou stěrku potřebujete pro chemickou laboratoř, jinou pro hutnickou firmu. Specifikujte si, zda je pro vás důležitá mechanická, chemická nebo teplotní odolnost – a z tohoto údaje vycházejte. Pro lehčí provozy vám postačí tenkovrstvé epoxidové či polyuretanové stěrky, do středně těžkých a těžkých provozů pokládejte spíše silnovrstvé epoxidbetonové nebo polyuretanbetonové stěrky. Vydrží totiž o poznání více. Pro nejnáročnější provozy pak existují řešení v podobě podlah na bázi vysokopevnostních cementů.

2. Vyberte si vhodnou podlahu

Když už víte, co přesně od své podlahy očekáváte, můžete si rovnou vybrat. Jak? Doporučit můžeme třeba podlahové systémy Atemit – jejich epoxidbetonové a polyuretanbetonové (Stonclad UR a UT) podlahy patří k nejuniverzálnějším a nejodolnějším podlahovým systémům na našem trhu. Jsou krásně hladké, bezprašné a skvěle vypadají. A hlavně toho hodně vydrží – chemikálie, vysoké teploty, průrazy, otěry.

Přečtěte si:  Efektivní stěhování po Praze

3. Nepodceňte podklad

Proč jsme doporučili zrovna Atemit? V Česku existuje spousta podlahářských firem, které vůbec neřeší stav vaší stávající podlahy – prostě jenom vyrovnají podklad a nalijí stěrku. Jenže pokud je beton pod povrchem podmáčený, rozdrolený nebo třeba kontaminovaný, je nutné o tom předem vědět a přizpůsobit řešení. Ještě před realizací vždy do podkladu navrtáme sondy, abychom zjistili skutečný stav betonového podkladu.

4. Chtějte dokonalé detaily

Nalít stěrku na rovnou podlahu není zas takové umění – ty nejlepší dodavatele poznáte podle toho, jak moc si hrají s detaily. Správné řešení fabionů, dilatačních prvků, kolejnic a dalších detailů nemá jenom estetický, ale také funkční efekt. Špatně vyřešené (nebo vůbec neřešené) dilatace totiž často vedou k prasklinám, které se časem rozjedou po celé podlaze.

5. Buďte nároční

Pokud vám firma ve smlouvě napíše realizaci stěrky o síle 3 mm, zkontrolujte si, že opravdu ony 3 mm má. Pokud se vám při pokládce cokoliv nezdá, klidně se zeptejte. Buďte skutečně nároční a chtějte jen to nejlepší – ostatně je to vaše podlaha. Určitě ji nechcete už po pár měsících měnit nebo renovovat. Proto všem zákazníkům nabízíme, aby se přišli podívat na realizaci nebo na hotovou podlahu. Udělají si pak lepší obrázek o tom, jak pracujeme.

Přidej komentář

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search